Artikelindex

Berthold: passie voor het lopen

Hoe het begon
In 1978 begon ik (Berthold) op 9 jarige leeftijd op doktersadvies vanwege astmatische bronchitis met atletiek bij atletiekvereniging Start '78 uit Wolvega en Steenwijk. Al vrij snel kwam ik er achter dat ik meer aanleg had voor het hardlopen dan menig leeftijdgenootje.
Vanaf mijn dertiende als tweede jaars C-junior heb ik mij toegelegd op de lange afstanden.
Vanaf mijn veertiende ging ik trainen bij Ger van Leeuwen (AVD Dwingeloo) oud trainer van onder anderen Marti ten Kate, Roelof Veld, en Herman Hofstee. Dit wierp direct zijn vruchten af. Ik trainde zes keer per week volgens de in Nederland geldende traditionele trainingsmethode. Deze aanpak bestond veelal uit harde tempotrainingen en veelal pittige duurlopen.

In mijn periode als junior behaalde ik diverse malen het podium bij de Noordelijke en Nederlandse kampioenschappen op de afstanden van 1500m tot en met de steeplechase. Na mijn juniorentijd heb ik bij nog een paar andere trainers getraind maar mijn progressie was er niet meer en in plaats van rustiger te trainen ging ik nog meer en harder trainen. Het resultaat hiervan was dat ik steeds langzamer in wedstrijden liep. De reden hiervan was dat mijn lichaam op was (overtraind) van het jarenlang hard en intensief trainen en mijn motivatie was in de zomer van 1989 dan ook ver te zoeken en ik vroeg mijzelf af of ik wel door zou gaan met hardlopen.

Souplessetrainingen

In 1989 liep ik de 1500m en 3000m en 5000m met veel moeite in 4’04”, 8’49” en 15’09”. In september 1989 ging ik in Utrecht studeren en kwam ik via een oom van mij in contact met Klaas Lok.